Lobiranje i saradnja sa obrazovnim vlastima

  • Dr. Emir Avdagić (DVV International) i Senad Osmanović (Šef Odjela za obrazovanje Brčko distrikta) na otvaranju 11. sastanka kontakt osoba za obrazovanje odraslih - Brčko, april 2019.

  • Učesnici desetog sastanka kontakt osoba za obrazovanje odraslih - Mostar, 2018.

  • Osmi sastanak kontakt osoba DVV Internationala za obrazovanje odraslih - Vitez, 2017.

  • Direktor DVV International - Ureda za Bosnu i Hercegovinu, dr.sc. Emir Avdagić sa četiri ministra obrazovanja - Bjelašnica, 2016.

Ključna aktivnost DVV International - Ureda za BiH na makro nivou jeste lobiranje za zakone o obrazovanju odraslih i zakonsko uređenje te oblasti. Politička struktura Bosne i Hercegovine je vrlo složena, te ova aktivnost podrazumijeva saradnju sa 12 ministarstava obrazovanja i Odjelom za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta, od kojih je, do sada, njih jedanaest uredilo ovu oblast donošenjem zakona o obrazovanju odraslih, kao i donošenjem odgovarajućih podzakonskih akata. DVV International je ministarstvima obrazovanja u ovom procesu pružio kako stručnu, savjetodavnu, tako i finansijsku podršku.

Kroz aktivnosti lobiranja, DVV International je stvorio mrežu kontakt osoba imenovanih od strane ministarstava za obrazovanje, a koje su u tim ministarstvima zadužene, između ostalog, i za oblast obrazovanja odraslih. Cilj kreiranja mreže je bio ostvarivanje kontinuiteta u radu, razmjena znanja i iskustava, učenje od drugih, ali i usklađivanje zakonskih i drugih regulativa u različitim ministarstvima. Ova aktivnost se pokazala vrlo uspješnom, jer upravo kontakt osobe predstavljaju temelj razvoja kapaciteta ministarstava za što bolju i kvalitetniju implementaciju zakona o obrazovanju odraslih u okviru jedinstvenog obrazovnog sistema.

Do sada je održano 11 sastanaka kontakt osoba i to redom: na Vlašiću, u Bihaću, Zenici, Goraždu, Lukavcu, na Bjelašnici, u Širokom Brijegu, Vitezu, Banja Luci, Mostaru i Brčkom.

 

Lista kontakt osoba DVV Internationala za obrazovanje odraslih

Projekti

Dobrodošli u DVV International
Ured za Bosnu i Hercegovinu

DVV International - Ured za Bosnu i Hercegovinu otvoren je u junu 2000. godine.

Više informacija

VHS DVV International LogoBMZ Logo
Logo obrazovanja odraslih u BiHAdult Education Logo